Celiakia, skórna postać celiakii, reakcja alergiczna na gluten. To tak naprawdę jedynie mniejsza ilość z kłopotów zdrowotnych, które są kluczową przyczyną do respektowania diety pozbawionej glutenu. Niestety coraz więcej osób stawia na tego rodzaju styl żywienia, mając na uwadze odchudzanie. Czym tak właściwie jest dieta bez glutenu i które osoby mogą, a które nie mogą kategorycznie jej przestrzegać?
Omawiany składnik zywności to tak naprawdę połączenie białek gluteliny z gliadyną, które znajdujemy w pszenicy, życie i jęczmieniu. Bezglutenowe żywienie wiąże się z całkowitym wykluczeniem glutenu, choć wbrew wielu opiniom, można znaleźć w dużej liczbie produktów. Biorąc pod uwagę posiadanych problemów ze zdrowiem, gluten może wymagać kompletnego wyeliminowania z Twojej diety lub też tylko czasowego ograniczenia w spożywaniu.
Dieta bez glutenu nie powinna być ustanowiona samodzielnie, jak i nie należy jej włączać bez zdiagnozowania podstawowej przyczyny kłopotliwych objawów. Bezpodstawne ustalenie, że tu będzie problem czy skuszenie się na eliminację glutenu z myślą o pozbyciu się zbędnych kilogramów, niestety może doprowadzić do niedoborów, między innymi błonnika, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B.
Całkowita dieta bezglutenowa, jak i zmniejszenie zawartości wchłanianego jodu, jest niezbędne w skórnej postaci celiakii – znanej pod nazwą choroby Duhringa. Inną dolegliwością jest alergia na gluten i w takiej sytuacji zjedzenie glutenu jest równoznaczne z wystąpieniem momentalnej albo późniejszej reakcji anafilaktycznej. Prawidłowe leczenie będzie wymagać eliminacji glutenu z ustawionego jadłospisu, chociaż należy podkreślić, że kompletna dieta bez produktów posiadających gluten nie musi być przestrzegana przez całe życie.
Dość sporo badań wykazuje powiązania między spożywaniem glutenu, a pojawieniem się dolegliwości posiadających podłoże w czynnikach neuropsychicznych i autoimmunologicznych. Wywiad lekarski, konkretne badania, zdiagnozowanie przyczyny, to niewątpliwie obowiązkowe etapy diagnostyki, które również traktują o tym, jak właściwie dieta pozbawiona glutenu powinna być respektowana i czy w ogóle jest obowiązkowa u danego pacjenta. Należy podkreślić, że jednak nie może to być pomysł na dietę ograniczającą się do odchudzania, głównie z tego względu że brak wiedzy jak i doświadczenia w ustanowieniu preferowanego jadłospisu, może skutkować nie tylko brakiem oczekiwanych rezultatów, ale też nieprzyjemnymi problemami ze zdrowiem.